Selamlar, bu içeriğimizde sizlere restoran pazarlaması ile ilgili birbirinden değerli bilgiler ve öneriler vermeye çalışacağız. Hazırsanız başlayalım!
Türkiye’de onbinlerce restoran var. Bu restoranlar arasında kendini ancak etkili bir pazarlamayla öne çıkarabilirsin. Pazarlama restoranını farklı kılabilmek için oldukça etkili bir araç. Restoran pazarlaması, restoranın için başarıya giden yoldur. Yeni müşteriler çekme, pazarındaki görünürlüğü artırma ve bunu gelire dönüştürme sürecidir. Hitap ettiğin kitleye ulaşmak için müşterilerinle birden fazla kanalda kurduğun etkileşimin arkasındaki ince işlenmiş stratejidir. Başarılı restoran pazarlama taktiklerine örnek olarak özel promosyonlar, dijital katılım kampanyaları ve yerel arama optimizasyonu verilebilir.
Tutarlı bir pazarlama çalışması iş planı içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Menüde aynı yemekleri satıyor olmak restoranlar arası rekabetin oldukça şiddetli olmasına yol açıyor. İster yeni kurulmuş bir restoran ister zincir bir restoran olsun yeni müşteriler çekmek ve müşteri sadakati sağlamak oldukça zor. Bu işleri en iyi şekilde yapabilmek için sağlam bir restoran pazarlama stratejisi gerekir.
İçinde bulunduğun sektör en büyük müşteri potansiyeli olan sektörlerden birisi. Yeni müşteriler çekmek için oldukça iyi bir fırsat. Çektiğin yeni müşterilerle cironu artırabilirsin.
Tabii ki yeni müşteriler çekmenin yanı sıra bu müşterilerin sadakatini sağlamak da oldukça önemli. Sadık müşterilere özel kampanyalarla bu müşterileri daha uzun süre elde tutar ve gelir getirmelerini sağlayabilirsin.
Restoran pazarlamasının zorluklarından birisi her stratejinin her işletmeye uymaması. Hedef kitlene uygun pazarlama fikirlerini deneyerek en doğru olanı bulmalısın. Hedeflerine ulaşmak için oldukça etkili bir araç olan pazarlama ile başarıya ulaşabilmek için tutarlı ve yol haritası çizilmiş sağlam bir plana ihtiyacın var.
Her kanalda amaçlanan pazarlama faaliyetlerini gösteren bir plan oluştur. Bu planın etkili olabilmesi önemli pazarlama kampanyası verileriyle birlikte geçmiş, şimdi ve gelecekteki pazarlama faaliyetlerini bir bakışta sunmasından geçer. Aşağıda bunlara bir bakalım.
Pazarlama kampanyası hedefleri: Öncelikle kendine ne istediğini sorman gerekiyor. Bunlar yeni müşteriler kazanmak, sadık müşteriler yaratmak, belirli bir ürünü daha fazla satmak veya takipçi sayısını artırmak gibi şeyler olabilir. Hedef belirlemek sana neyi, nasıl ölçeceğini gösterecek. İyi bir pazarlama planının olmazsa olmazı hedef belirlemektir.
Kampanya süresi: Her kampanya her işletmeye uymadığı gibi her tarihte de kullanılmaz. Örneğin; yılbaşı için yaptığınız bir planı ancak yılbaşı tarihinin öncesi ve sonrasında birkaç hafta uygulayabilirsin. Başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmiş olması boşa kürek çekip maliyeti artırmamak için oldukça önemlidir.
Pazarlama kanalları: Yine boşa kürek çekmemek için hedef kitlenin hangi kanallarda olduğunu bilmek gerek. Örneğin; hedef kitlesi gençler olan bir işletmenin TV reklamı vermesi gereksiz maliyetten başka bir şey değildir.
Temel performans göstergeleri(KPI’lar): KPI’lar belirli bir hedef için ölçülebilir bir performans ölçüsüdür. Pazarlama kampanyasının başarısını ölçmek için kullanılır. İlerlemeyi ve hedefe ulaşmayı ölçmek için KPI’ları belirlemen gerekir. Zamanla verdiğin kararların daha iyi olması için KPI’lardan aldığın bilgilerin sana büyük yararı olur. Bu göstergeler satış artışı ve takipçi sayısı gibi ölçütler olabilir.
Hede kitleni tanımla: Pazarlama çalışmalarının doğru kitleye ulaşması en önemli noktalardan biri. Nasıl pazarlama yapacağından önce kime yapacağın önemli. Doğru kitleyi bulduktan sonra çalışmalarını o kitleye yönlendirmelisin. Hedefi belli olmayan bir pazarlama planı boşa uğraşmaktan başka bir şey değildir.
Web sitesi deneyimini optimize et: Web sitesi genellikle müşterinin markayla ilk etkileşim adımlarından biridir. Web sitesinde yer alan bilgilerin her zaman güncel ve doğru olmasına dikkat etmelisin. Aynı zamanda kullanılan fotoğrafların kalitesi ve online siparişin vurgulanması gibi harekete geçirici ifadeler kullanmak da önemlidir.
Sosyal medya: Sosyal medya günümüzde en etkili pazarlama kanallarının başında geliyor. Sosyal medyayı doğru ve etkili kullanmak pazarlama çalışmaları içerisinde büyük bir yere sahip. Özellikle gıda sektöründe sosyal medyada karşımıza çıkan kaliteli bir gönderi bizi o restorana çekebiliyor.
E-posta ve kısa mesaj pazarlaması: Müşterilerle iletişimde kalmanın en etkili noktalarından ikisi e-posta ve kısa mesajlar. Yeni bir ürünün bilgilendirmesi, özel günlerde atılan bir mesaj veya müşteriye özel indirim gibi mesaj içerikleriyle müşterilerle iletişimde kalabilirsin.
Google MyBusiness: Google+ hesabı açmak ve MyBusiness da yerini almak internette işletmeni arayanları daha kolay ulaşmalarını sağlar.
Yerel SEO’ya yatırım: Yakınlardaki bir müşteri işletmeni aradığı zaman sizi daha kolay bulabilmesi için Google İşletme Profilinden bilgilerini güncelle. Verdiğin bilgilerin güncel olması arayanın doğru bilgiye ulaşmasını sağlar.
Google ve sosyal medya reklamlarını test edin: Google Ads, İnstagram Ads ve Facebook Ads kullanarak kendini müşterilerin önüne çıkarmalısın. Belirli kitleler seçerek vereceğin bu reklamlar hedeflediğin kitleye kolay bi şekilde ulaşmanı sağlar.
Yerel blog ve influencer pazarlaması: Günümüzde blogger ve influencerlardan etkilenen insanların sayısı oldukça fazla. Sen de bunu kendi işletmen için kullanmalısın. Blog ve influencer pazarlamasına yerelden başlamak en doğrusu olabilir. Öncelikle yakınlardaki blogger ve influencerlar ile iletişime geçmek hem daha ucuz gelir hem de kitleni büyütmek için çok etkili bir araçtır.
Yerel etkinliklere sponsor olun: Sponsorluk da oldukça etkili bir tanıtım aracıdır. Yerel spor müsabakaları, etkinlikler ya da hayır kurumları gibi sponsorluklar işletmenin göz önünde olması için önemlidir. Sponsorluk yapacağın yeri hedef kitlene uygun seçmelisin.
Bir PR stratejin olsun: Bir PR çalışanınız olmayabilir, ancak müşteri tabanınızı genişletmek için bazı PR stratejileri uygulayabilirsiniz. Kendinizi yemek festivallerine, ticaret fuarlarına ve yemek yayınlarına sokun. Bunlar, ilişkiler kurmaya yardımcı olacak harika ağ oluşturma fırsatlarıdır.
Müşteri sadakat programları sunun: Müşterileri işletmenize gelmeleri için teşvik edecek faktörler bulmalısın. Müşterinin harcadıkça kazanmasını ve bir sonraki tercihinin sizin işletmeniz olmasını sağlayacak bir program sunabilirsiniz. Örneğin her ödemede yıldız kazanmak ve puanlar biriktirmek gibi müşterilerin sadık kalmalarını sağlayacak kampanyalar.
Üçüncü taraf dağıtım tercihlerini düşünebilirsiniz: Doğrudan kendi çevrimiçi satış sisteminizi oluşturmanız daha akıllıca olsa da satışları artırmaya yardımı olacaksa Trendyol ve Yemeksepeti gibi üçüncü taraf dağıtım şirketlerini de düşünebilirsiniz.
Harika müşteri hizmeti harika bir pazarlamadır: Müşterilerinize harika bir deneyim sunmak ve memnun kalmasını sağlamak ağızdan ağıza pazarlamaya yol açar. Ağızdan ağıza pazarlama oldukça etkilidir ve en maliyetsiz yöntemlerden biridir. Bu nedenle müşterilerinizin memnun kalmalarını sağlamalısınız.
Bütün plan boyunca yaptığınız bütün yatırımlar ve harcamalar acaba size ne kazandırmış. Bunu ROI hesaplaması yaparak görebilirsiniz.
ROI = (Kar/Maliyet)/100
Bu işlem ile pazarlama planınızın ne kadar getiri sağladığını görebilirsiniz. Sonuçları gözden geçirerek ve pazarlama planı sırasında elde ettiğin bilgileri yeni yapacağın planlarda kullanabilirsin.