Reklam yönetimi

Google Reklam Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Tam Kontrol Listesi 2022

Hakan Marangoz

Selamlar, bu içeriğimizde reklam optimizasyonunun nasıl yapıldığından ve bunu yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!

İşletmenin reklamını yapmak seni belki zorluyor olabilir veya yeterince müşteri çekemediğini düşünüyor olabilirsin. Reklamlarının etkili olmadığı bir ortamda işletme olarak ayakta kalabilmek oldukça zor. Bu noktada yardımımıza Google Ads çıkıyor.

Google Ads Nedir?

Google Ads, sizin web sitenizi arama sonuçları arasında daha görünür kılmak için size yardımcı olabilecek bir Google hizmetidir. Bu hizmeti kullanarak müşterilerinize daha rahat ulaşabilir, daha çok müşteriyle etkileşime geçebilirsiniz. Haydi gelin bu hizmetten nasıl yararlanacağımıza adım adım bakalım.

Google Ads Kurulum Listesi

      Google Ads Hesabınızı Düzenleyin

Bir Google Ads hesabının iki farklı organizasyon seviyesi vardır:

·       Kampanyalar: Bu daha üst seviyedir ve işinizdeki büyük kategorileri temsil eder.

·       Reklam Grupları: Bu daha alt seviyedir ve işinizdeki küçük çaplı ürün veya hizmetleri temsil eder.

 

Google Ads hesaplarınızın doğru bir başlangıçla oluşturulması ve pazarlamanızda reklam stratejilerine daha fazla odaklanmanız sizinle ilgilenen müşterilerin sizi bulmasına yüksek oranda yardımcı olur.

 

      Kampanya Bütçenizi Belirleyin

Google Ads’in harcamalarınızı kontrol etmek için size sağladığı iki ayar vardır:

·       Günlük Bütçe: Bu, her bir kampanyanız için günlük harcamayı planladığınız miktardır.

·       Teklifler: Bu ise her bir anahtar kelimenin reklam tıklanması için ödemeyi planladığınız paradır.

Bu aşamada, hangi kampanyanın daha verimli olacağını kestirmek pek kolay değil. Bundan dolayı ilk başta bütçenizi bütün kampanyalara yayarak hangi kampanyanın getirisinin daha büyük olduğunu test etmenizi öneririz.

 

      Anahtar Kelimeleri Seçin

Google Ads’in size ücretsiz sağladığı bir hizmet olan Anahtar Kelime Planlayıcı’yı başarılı reklam tıklaması başına ödeme reklam kampanyaları için kullanabilirsiniz. Araç, reklamınızın arama sonuçlarında sıralanabilmesi için belirli bir anahtar kelimeye ne kadar teklif verebileceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Anahtar kelime seçiminde bütçenizi göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Rekabet gücü yüksek olan anahtar kelimeler genellikle daha çok prim çeker. Bu nedenle en başta bu kelimelerden kaçınmak gerekir. Hayatın çoğu kısmında olduğu gibi anahtar kelime seçiminde de fiyat/performans dengesini gözetmek gerekir. Çünkü daha ucuz anahtar kelimeler sizin için daha avantajlı olabilir. Sonuç olarak bu konuda işlem yaparken kullanıcıların sizi aratırken kullanacakları kelimelerin farkında olarak işlem yapmanız gerektiğini unutmayın.

 

      Anahtar Kelime Eşleşme Türlerini Ayarlayın

Google Ads’in “Anahtar Kelime Eşleşme Türü” adında bir ayarı vardır. Bu, kampanyanızın tamamlanmasındaki önemli basamaklardan biridir. Bu eşleşme türleri şunlardır:

·      Geniş Eşleme: Bu ayar; reklamınızı, anahtar kelimelerinizi herhangi bir sırayla içeren ve alakalı terimler içeren aramalara karşı gösterir. Bu, herhangi bir Google Ads kampanyası için varsayılan ayardır.

·       Sıralı Eşleme: Bu ayar, reklamınızı tam anahtar kelime eşleşmesini içeren aramalarda görüntüler. Ayrıca, aramalar tam olarak anahtar kelimeyi ve ondan önceki veya sonraki kelimeleri içerdiğinde reklamınızı gösterir.

·      Tam Eşleme: Reklamınız, yalnızca seçilen anahtar kelimeyle tam eşleme araması yapıldığında gösterilir.

·      Negatif Eşleme: Bu ayar, reklamı tetiklemesini istemediğiniz kelimelerin ve kelime öbeklerinin hariç tutulmasını sağlar. Bu, alakasız trafiği spektrumun dışında tutmaya yardımcı olur.

 

      Açılış Sayfalarını Ayarla

Açılış sayfanız müşterinin karşısına çıkan ilk sayfadır. Bu nedenle açılış sayfası hem anahtar kelimelerinizle hem de reklamınızla bağdaşmalıdır. Örneğin bir ürünü satarken verdiğiniz reklamda kullanıcıyı direkt olarak ürünü satın alabileceği yere götürün.

 

      Cihazları Seçin

Bir reklam verirken kullanıcı hedef kitlenizin hangi cihazları kullandığının farkında olun. Bir ürünü veya hizmeti alanların bunu hangi yoldan almak isteyeceklerini düşünün. Bunu belirlemek için anketler düzenleyebilirsiniz.

     Reklamınızı Oluşturun

Reklam, kullanıcının sizin işletmenizdeki ilk deneyimidir. Bu deneyimi akılda kalıcı ve çekici hale getirmenin yolu reklamdan geçer. Reklamı oluştururken bu özelliklere sahip olduğundan emin olun:

·   Aradıkları şeye sahip olduğunuzu açıkça ifade etmeli.

·   Reklamlarınız, kitlenizin aradığı anahtar kelimeleri içermelidir.

·   Google Ads kampanyanızı belirli reklam gruplarına ayırın ve her gruba benzersiz reklamlar yazın.

·   Reklamınıza bir harekete geçirici mesaj ekleyin. İnsanlara reklamınızı gördükten sonra tam olarak ne yapmalarını istediğinizi söyleyin.

 

      Google Ads Hesabınızı Google Analytics ile Bağlayın

Google Ads ile reklamlarınıza tıklayan insanların sayılarını görebilirsiniz. Eğer Google Analytics ile bağlarsanız reklamlarınıza tıklayan insanların ne yaptıklarını da görebilirsiniz. Bu sebeple Google Analytics kullanmak işletmenizin internet pazarlamasında sizi bir adım öteye taşıyacak kilit bir noktadır.

Bu bizim kurulum listemizin son basamağıydı. Şimdi optimizasyon kısmına geçelim.

Google Ads Optimizasyon Kontrol Listesi

 Reklamınızın Potansiyelini En Üst Seviyeye Çıkarın

Reklamınızın internet trafiği içinde kendine yer bulabilmesi için reklam optimizasyonlarıyla reklamınızın potansiyelinin en üst seviyeye çıkarmanız gerekiyor. Reklamınızın optimizasyonu için aşağıdaki ögeler vazgeçilmezdir:

·      Dikkat Çekici Başlık: Etkileyici bir başlık müşterinin ilgisini çekmede önemlidir. Çarpıcı bir başlıkla kullanıcıyı cezbedebilirsiniz.

·      Akıllı Reklam Metni: Google Ads sınırlı sayıda kelimeye izin verir. Bu nedenle anlatmak istediğiniz şeyi en kısa ve en öz haliyle anlatmaya gayret gösterin.

·      Güçlü Bir Harekete Geçirici Mesaj: Yanıt alma şansınızı artırmak, müşteri üzerinde etki yaratmak için güçlü bir harekete geçirici mesaj oluşturmak müşteriyle aranızdaki ilişkinin oluşumuna katkı sağlayacaktır.

·      Reklam Uzantılarını Kullanın: Site bağlantısı, snippet ve telefon uzantıları gibi uzantılar, reklam metninizin görünürlüğünü artırmanıza olanak tanır. Tıklama oranınızı artırmanıza yardımcı olurlar. 

Açılış Sayfanızı Optimize Edin 

Aşağıdaki optimizasyon ipuçları açılış sayfasının elde tutma oranlarını arttırmanıza olanak sağlayabilir:

·      Güçlü Bir Başlık: Hem teklifiniz hem de ziyaretçileriniz için ilgi çekici bir başlık oluşturmak sizi bir adım ileriye götürecektir.

·      Daha Hızlı Sayfa Yükleme Hızları: Açılış sayfasındaki öğelerin boyutunu en aza indirin ve kullanıcıyı sayfada tutabilmek için görselleri optimize edin.

·      Duyarlı Açılış Sayfaları: Açılış sayfanızın her cihazdan açılmaya duyarlı olduğundan emin olun ve kullanıcıya ulaşım konusunda kolaylık sağlayın.

·      Son Derece Alakalı İçerik: Alakalı içerik oluşturmak kullanıcıyı sizin sayfanızda daha fazla tutarak kalite puanınızı ve reklam sıralamanızı yükseltecektir.

·      Sürekli Güncellemeler: Açılış sayfasını sürekli güncellemek Google Ads kampanyalarınız için büyük ehemmiyet taşır. Bu sebeple güncellemeleri sürekli tutmak marka pazarlamanızın optimizasyonu için oldukça önemlidir.

      Daha İyi Kitle Hedefleme

Etkili hedef kitleyi oluşturmak için hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarınızı bilmeniz gerekir. Kitle hedeflemenin temel unsurları şunlardır:

·      Kitle Kişileri Oluşturun: Hedef kitlenizin kişiliklerini oluşturmak esastır. Bu, anahtar kelime araştırması, seçimi ve içerik geliştirmede önemlidir. Bunu yaparken hedef kitlenizin acı noktalarını göz önünde bulundurarak reklamlarınızı ve ürünlerinizi buna göre optimize etmeniz gerekir.

·      Coğrafi Hedefleme: Bu belirli lokasyonlara hizmet/ürün verip vermediğinizin düzenlenmesidir. Bu yüzden coğrafi hedeflemeyle optimizasyonunuzun önemli halkalarından olan hedef kitleye ulaşımı kolaylaştırabilirsiniz.

·      Demografik Hedefleme: Kitlenizi yaş, cinsiyet, statü vb. parametrelere göre belirlemek istediğinizde Google Ads’in özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Reklamınızı yalnızca kendi kitlenize uygun ve alakalı kullanıcılara gösterirseniz gereksiz bütçe harcamalarından da kaçınmış olursunuz.

·      Cihaz Hedefleme: Bazen pazarladığınız ürün /hizmette kullanıcıların kullandığı cihazlar belirleyici faktörlerden birisi olabilir. Bir önceki hedeflemede de olduğu gibi böyle bir durumda reklamınızı belirli kitlelerin kullanımına açarsanız gereksiz bütçe harcamalarından kaçınmış olursunuz.

·      Zaman Hedefleme: Hedef kitlenizin en aktif olduğu zamanları göz önüne alabilirsiniz.

      Tekliflerinizi Anahtar Kelime Performansına Göre Ayarlayın

Anahtar kelimelerinizin tıklanma oranları ve performansına göre tekliflerinizi düzenlemelisiniz. Genel bir kural olarak performansı yüksek kelimeler için tekliflerinizi artırmak, bunun tam tersi için düşürmek gereklidir.

      Anahtar Kelime Toplama

Anahtar kelime toplama, anahtar kelimelerinizi tetikleyen arama terimlerini keşfetme ve bu terimleri kampanyalarınıza dahil etme sürecini içerir. Bu ipuçlarıyla optimizasyonu sağlayabilirsiniz:

·   Bu yeni anahtar kelimeleri kendi reklam gruplarına ekleyin. Bunları yalnızca mantıklıysa aynı reklam grubuna ekleyebilirsiniz.

·   Çok yakından alakalı anahtar kelimeler eklemekten kaçının.

·   Bu yeni anahtar kelimeleri eklediğinizde, teklifleri aynı tutun. 

      Negatif Anahtar Kelimeler Kullanın

Negatif anahtar kelime kullanımı optimizasyonun önemli adımlarından biridir.

Bunun işlem basamakları anahtar kelime toplama ile benzerdir. Negatif anahtar kelimeleri tespit etmek için filtreler kullanabilirsiniz.

·   Keşfedilmemiş arama terimlerini kontrol etmek için Eklenen/Hariç tutulan filtresini kullanın.

·   İhtiyaçlarınızla eşleşen verilerle arama terimlerini bulmak için düzenli olarak 90 gün geriye gidin.

·   Çok az veriye dayalı olarak arama terimleri hariç tutulmamalıdır.

      Düzenli İzleme ve Ayarlamalar

Veri analizi Google Ads kampanyalarının vazgeçilmez temellerinden biridir. Kampanyalarınızın analizlerini düzenli olarak takip etmeli ve işlemlerinizde bu analizleri ön planda tutarak hareket etmelisiniz.

·       Düzenli Test ve Analiz: İnternet pazarlamacılığında analizlerin ve testlerin önemi epey büyüktür. Bu sebeple reklamlarınızı sık sık belirli aralıklarla testetmeli ve gerektiğinde reklamınızı değiştirmeyi bilmelisiniz çünkü hiçbir reklam sizi sonsuza kadar tanıtamaz.

·       Rakiplerinizi İzleyin: Rakiplerinizi takip etmek hem sizin bulunduğunuz sektörün farkında olmanızı hem de yeni reklam ve pazarlama fikirleri edinmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden rakiplerinizi takipte olmak sizin faydanızadır.

      Teklif Yönetimi

Teklif yönetimi için aşağıda vereceğimiz ipuçlarını uygulamak bu işi karmaşıklıktan uzaklaştıracaktır.

·       Reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS) hedeften yüksek olduğunda daha yüksek teklif verin.

·       ROAS’ınız hedeften düşükse daha düşük teklif verin.

·       Haftanın aynı günü teklif performansınızı inceleyin ve teklif güncellemesi yapın.

      Teklif Ayarlamalarınızı Bir Çerçeveye Oturtun

Son 14 ila 21 günü inceleyin ve teklifleri performansa göre ayarlayın. Gün sayısına göre belirli bir yüzde değişikliği belirleyin:

·   Hedeflediğiniz getiriden %50 daha yüksek: Teklifinizi%20 artırın

·   Hedeflediğiniz getiriden %20 daha yüksek: Teklifinizi%15 artırın

·   Hedeflediğiniz getiriden %20 daha düşük: Teklifinizi %15oranında azaltın

·   Hedeflediğiniz getiriden %50 daha düşük: Teklifinizi%20 oranında azaltın

Bu yüzdeleri bütçenize ve hedeflerinize göre ayarlamanız önerilir.

     Gecikme Dönüşümlerini Hesaba Katın

Gecikme dönüşümleri tıklanmadan 1 ila 30 gün arasındaki dönüşümleri ifade eder. Bir kullanıcının reklamınıza tıkladıktan sonra 1-30 gün arasında ne yaptığı Google Ads tarafından belirlenir. Daha pahalı ürünler sunduğunuz zaman müşteri yolculuğu da uzar.

      Birincil, İkincil ve Marjinal Kampanyaları Sınıflandırın

Google Ads hesaplarının kategorizasyonunu sağlamak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

·   Daha Hızlı Test: Kampanyalarınız ne kadar hızlı test edilirse, önemli verilere erişim o kadar iyi olur. Ne kadar çok veriye sahip olursanız, kampanyalarınızın önemli unsurlarını optimize etmek o kadar kolay olur.

·   Optimize Edilecek Zaman: Optimizasyon için mevcut olan süreyi düşünün. Farklı sorumluluklarla uğraşmanız veya bir müşteri için sabit sayıda saat ayırmanız gerektiğinde, zaman genellikle oyunda bir faktördür. Gerçekten takip edebileceğiniz bir frekansı takip etmek önemlidir.

·   Anahtar Ürün Kategorileri: İstatistiksel olarak önemli verilere erişmek önemlidir, ancak işletmeniz için çok önemli olan ürün veya kategorileri kapsayan kampanyalar olacaktır. Her zaman marjinal kampanyalara ait birkaç kampanya olacaktır, ancak bunları birincil kategori altına yerleştirmelisiniz.

·   Birincil Kampanyaların Belirlenmesine Yardımcı Olacak Veriler: Genel bir kural olarak, bunun birincil, ikincil veya marjinal kampanyalar olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki veri düzeylerini göz önünde bulundurmalısınız:

·   Birincil Kampanyalar: Ayda 4.000 veya daha fazla tıklama ve 40veya daha fazla dönüşüm olmalıdır.

·   İkincil Kampanyalar: Ayda 1000 ila 4000 tıklama ve 10 ila 40dönüşüm olmalıdır.

·   Marjinal Kampanyalar: Kampanyalarınız 1000'den az tıklama ve ayda 10 dönüşüme sahip olmalıdır.

Google Ads size fırsatların kapısını açar, potansiyel müşterilerinizi yakından tanıma olanaklarını sağlar. Bu yüzden bugünün şartlarına ayak uydurarak işletmenizi markalaştırma ve pazarlamasını internete taşımanın tam vakti. Elbette doğru bir uygulamayla! İçeriğimiz yararlı olduysa ve bunun gibi içerikleri daha sık görmek istiyorsan bizi takipte kal!

Öneri içeriğimizi incele
Hakan Marangoz

Hazırsan başlayalım!

Pazarlama dünyasının her aşamasında yanında olan Grower ile tanışmaya artık 1 adım kaldı!